Hej Anette.
Så vidt jeg ved gælder det at, hvis et multimedie bruges både privat og erhvervsmæssigt, kan der kun fradrages den erhvervsmæssige andel af momsudgifterne – den del af momsen der ikke kan fradrages momsmæssigt, kan man fratrække i den skattepligtige indkomst. Mit spørgsmål er: Hvordan bogføres dette fradrag?
Mvh.
Johnny
Du har fuldstændig ret. Det er en tåbelig regel, men det betyder, at selvom udgiften til de blandet benyttede multimedier er fuldt fradragsberettiget, skal vi alligevel ind og lave vurderinger af, hvor stort det private brug er, for at få momsen på plads.
I praktis fungerer det lettest ved at lave en momskode til formålet. Dvs. finde ud af, hvor meget dit private brug omfatter og så lave en momskode, som ikke er 25% men lavere, så kun den erhvervsmæssige del af momsen bliver fradraget. Hvordan præcist du skal gøre afhænger af, hvilket økonomisystem, du bruger.
Alternativt kan du bogføre udgiften med fuld moms, helt som normalt, og så efterfølgende lave en regulering af momsen manuelt. Hvis du f.eks. har en telefonregning på 1.000 kr. (heraf 200 kr. moms), og vi leger, at du taler præcist 50% privat og 50% firma, skal der ske følgende bogføring:
Kredit: Kontoen købsmoms: 100 kr.
Debet: Kontoen telefonudgifter: 100 kr. hvor momskoden så skal fjernes/undertrykkes.
Men siden “vi” synes bedst om bogføring, for der ikke sker nogle manuelle momsposteringer, vil jeg foreslå, at du laver en momskode til dine multimedier og så regulerer ved årets afslutning, hvis det skulle vise sig nødvendigt. Det kan lade sig gøre i mindre firmaer, men forestil dig situationen i en virksomhed med 40 sælgere, som alle har mobiltelefon og som alle taler mere eller mindre privat. Det er virkelig ikke særlig smart organiseret fra SKATs (eller politikernes) side, selvom multimedieskatten i sig selv fungerer rigtig godt.
The post Brevkasse: Moms af multimedier? appeared first on Anette Sand.